Познай цитата!

Последно редактирах информацията в този блог преди около половин година. Тогава клубът във Facebook наброяваше 173 човека. Сега вече сме 264. Бройките нямат значение, но не преставам да се изненадвам колко много почитатели има този писател в България.

През последните месеци няколко от членовете на клуба показаха желание за по-голяма активност. Роли даде началото на игра с познаване на цитати от произведенията на Май. Никой друг досега не е проявил желание да участва, но пък на мен идеята ми харесва и реших, че е крайно време да започнем да използваме и този сайт.

Ето и цитатът за тази седмица:
Ако някога съм говорил с възхищение за великолепието на растителния свят на Цейлон, трябва да кажа, че растителността на Никобарските острови го превъзхожда. Докато на Цейлон преобладава кокосовата палма, на Никобарските острови си оспорват първенството палмата арека и великолепният пандан. Към тях се присъединяват множество други видове тропически дървета, чийто изглед кара всеки да се чувствува попаднал в някакъв приказен свят. Въпреки обширните тропически гори, на Цейлон може да се забележи влиянието на човешката ръка. Обаче Никобарските острови ви предлагат девствените гори на юга, пред чието неповторимо великолепие бледнее всяко описание. Там има джунгли, в които никога не е стъпвал кракът на европеец; там избуяват от земята милиони плодовити кълнове, от които се развиват най-странни растителни видове, а над този удивителен хаос от дървета и растения се издигат нависоко несравнимите корони на палмите, като образуват втори етаж на гората.
Най-странно от всички безбройни растения е панданът; заедно с палмите той принадлежи към най-големите видове едносемеделни растения. Човек би могъл да си помисли, че той е сътворен далеч преди останалия растителен свят. Върху едно скеле от оголени или висящи корени, което прилича на конусообразна постройка от дебели колове, се издига нагоре едно или няколко стройни стебла, които нейде високо горе носят странна корона от клони със своеобразни, прилични на ножове листа и големи плодове, подобни на борови шишарки. Оголените му корени, подпрели стъблото, са понякога по-високи от шест метра и дървото представлява толкова странна гледка, че човек не може да не го нарече чудновата глупава приумица на природата.

И така, от кое произведение е този откъс и под какво име се подвизава разказвачът в него?

Разполагате с време до понеделник (27 юни 2011 г.), за да дадете отговорите си. Може да ги запишете както под формата на коментар под тази публикация, така и под съответната публикация във Facebook групата.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Връзка с Любомир Спасов и изданията на преводите му на цялото творчество на Карл Май

Познай цитата!